Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Dostępność
dostępne
(16)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(1)
Czytelnia Główna
(15)
Autor
Babicz-Zielińska Ewa
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bujko Jacek
(1)
Cywińska Marta (1968- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Gawryszewska Beata J
(1)
Jeżewska-Zychowicz Marzena
(1)
Jeżewska-Żychowicz Marzena
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Laskowski Wacław
(1)
Lewicki Piotr P
(1)
Maciak Franciszek
(1)
Mikuta Beata
(1)
Nowacka Wiesława
(1)
Pawluśkiewicz Bogumiła
(1)
Piekut Kazimierz
(1)
Pilska Magdalena
(1)
Tyburski Józef
(1)
Waszkiewicz-Robak Bożena
(1)
Świderski Franciszek
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Żakowska-Biemans Sylwia
(1)
Żarska Barbara
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(11)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Temat
Dietetyka
(2)
Antropologia społeczna
(1)
Bhp
(1)
Ergonomia
(1)
Komunikacja międzykulturowa
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dietoterapia. 1 / [aut. Sa'eed Bawa et al.]. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 227 s. : il. ; 24 cm.
Postęp w dziedzinie wiedzy na temat roli żywienia w zdrowiu i chorobie człowieka związany jest z rozwojem wielu dziedzin nauki, takich jak: biochemia, fizjologia, genetyka czy nauk rolniczych. Odpowiednie postępowanie dietetyczne jest niejednokrotnie integralnym, a nawet wyłącznym elementem terapii wielu jednostek chorobowych. Niniejszy podręcznik jest efektem pracy zespołu pracowników Zakładu Dietetyki, Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Przedstawione w nim zagadnienia są przedmiotem nauczania w ramach przedmiotu dietoterapia. Zawiera on informacje dotyczące ustalania zapotrzebowania energetycznego w różnych stanach chorobowych, a także zastosowania indeksu glikemicznego w dietoterapii. Spośród chorób przewodu pokarmowego opisano w nim postępowanie dietetyczne w takich schorzeniach, jak:: nieswoiste stany zapalne jelit, zespół jelita drażliwego, marskość wątroby oraz ostre i przewlekłe zapalenie trzustki. Przedstawiono również postępowanie dietetyczne w przewlekłych schorzeniach nerek, zarówno gdy zachowana jest jeszcze funkcja tego narządu, jak i w trakcie leczenia nerkozastęp-czego. Omówiono dietoterapię zespołu metabolicznego, dny moczanowej, postępowanie żywieniowe u osób, u których występuje nadwrażliwość pokarmowa, żywienie w chorobach nowotworowych oraz znaczenie składników żywności w rozwoju schorzeń neurodegeneracyjnych. (http://medbook.com.pl/ksiazka/pokaz/id/8403/tytul/dietoterapia-1-bawa-gajewska-kozlowska-lange-myszkowska-ryciak-wlodarek-sggw)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/331 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2015. - 236, [3] s. ; 24 cm.
Publikacja Podstawy dietetyki przeznaczona jest głównie dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, mających w programie studiów przedmiot podstawy dietetyki. Na tym wydziale rozpoczyna on kształcenie w zakresie dietetyki, dlatego w publikacji przedstawiono ogólne podstawy patofizjologii najczęściej występujących schorzeń, w których procesie leczenia odpowiednia dieta odgrywa rolę zasadniczą, a więc:: cukrzycy, miażdżycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego, osteoporozy, a także schorzeń przewodu pokarmowego, wątroby i nerek. Wiedza ta będzie rozszerzana i pogłębiana na następnych, specjalizacyjnych przedmiotach w ramach kursu magisterskiego, takich jak:: dietoterapia, dietoprofilaktyka schorzeń cywilizacyjnych, żywienie niemowląt i dzieci, preparaty dietetyczne czy nachylenie specjalizacyjne obejmujące wykłady prowadzone przez lekarzy, zajęcia na oddziałach szpitalnych i podstawy poradnictwa dietetycznego. Niniejsza książka jest pierwszą pracą, obejmującą jednocześnie szeroki aspekt medyczny i dietetyczny wybranych schorzeń. Mogła ona powstać dzięki długoletniemu doświadczeniu zespołu pracowników Zakładu Dietetyki w dydaktyce, poradnictwie dietetycznym i pracy naukowej. Główną jej część zajmuje dietoterapia wymienionych schorzeń. Wiele miejsca poświęcono także etiologii, patofizjologii i epidemiologii, a w mniejszym stopniu rozwinięto zagadnienia czysto żywieniowe, które studenci przerabiają w ramach innych, ściśle żywieniowych przedmiotów. Niezbędne więc wydaje się przypomnienie przed kolejnymi ćwiczeniami wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, żywienia czy towaroznawstwa i technologii gastronomicznej. W tym opracowaniu przedstawiono również przykłady ćwiczeń praktycznych do poszczególnych tematów, także dostosowanych do możliwości WNoŻCiK w zakresie korzystania z komputerów i legalnego oprogramowania czy aparatury diagnostycznej. Wiadomości teoretyczne przedstawione w poszczególnych rozdziałach rozszerzane są i uaktualniane na wykładach, które ponadto obejmują zagadnienia żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących, osób w podeszłym wieku, żywienia w alergiach i dietoterapii niewydolności nerek, które nie mają odpowiedników ćwiczeniowych. ()
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/330 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Człowiek na pograniczu kultur / Marta Cywińska. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2010. - 135, [1] s. : il. ; 24 cm.
Prezentowany wybór wykładów został przygotowany głownie z myślą o studentach pedagogiki i socjologii zainteresowanych antropologią kultury oraz edukacją międzykulturową, a także uczestnikach humanistycznych fakultetów ogólnouczelnianych na SGGW oraz innych zajęć o charakterze interdyscyplinarnym, jak również z myślą o miłośnikach eseistyki naukowej niemieszczącej się w żadnych sztywnych ramach, stanowi on egzemplifikację tematyki obejmującej nie tylko analizę zjawisk miedzykulturowych, ale i innych zjawisk interdyscyplinarnych z ukłonem w stronę antropologii codzienności i zjawisk granicznych inspirowanych dziełem Carla Gustawa Junga. Niektóre z prezentowanych tu tekstów mają charakter tekstów mówionych i wymykają się normom podyktowanym przez słowo pisane.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 316/189 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/56 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Historia i struktura ogrodu rodzinnego / Beata J. Gawryszewska. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2006. - 140 s., [4] s. tabl. kolor. : il. ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7/17 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Higiena produkcji żywności / red. Danuta Kołożyn-Krajewska. - Wyd. 3 popr. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2007. - 335 s. : il. ; 24 cm.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, na którym od wielu lat realizowane są przedmioty poświęcone higienie produkcji żywności np; higiena produkcji potraw, higiena zakładów żywienia zbiorowego, higiena produkcji gastronomicznej. Spis treści: Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności Metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością Jakość zdrowotna żywności Warunki techniczno-higieniczne produkcji żywności ze szczególnym uwzględnieniem potraw Projektowanie technologiczne zakładów żywienia zbiorowego z uwzględnieniem aspektów higienicznych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/249 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/46 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ochrona i rekultywacja środowiska / Franciszek Maciak. - Wyd. 3 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2003. - 466 s., XII s. tabl. kolor. : Il. (gł. kolor.), mapy ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/20 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/45 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niniejsze opracowanie przygotowano dla przedmiotu ergonomia oraz bezpieczeństwo i higiena pracy realizowanego w ramach kierunku edukacja techniczno-informatyczna. Zawartość merytoryczna odpowiada zakresowi opisanemu w sylabusie opracowanym dla tego przedmiotu. Treść materiałów dydaktycznych w niniejszym opracowaniu zawarto w siedmiu rozdziałach. Rozdział 1 poświęcono przedstawieniu podstawowych pojęć z zakresu ergonomii. Omówiono w skrócie rozwój ergonomii jako wiedzy stosowanej i syntetycznej. W rozdziale 2 omówiono znaczenie i zastosowania ergonomii w działalności inżynierskiej związanej z projektowaniem nowych i diagnozowaniem istniejących stanowisk pracy oraz ich elementów składowych. Rozdział 3 omawia założenia i kryteria projektowania ergonomicznego. Rozdział 4 został poświęcony ergonomicznym aspektom organizacji pracy ze szczególnym uwzględnieniem znaczenia przerw w pracy. Rozdział 5 omawia wybrane społeczne i ekonomiczne aspekty ergonomii. Rozdział 6 przedstawia stanowisko pracy i aktywności człowieka widzine przez pryzmat środowiska pracy i zagrożeń, jakie ono niesie. Rozdział 7 podaje informacje dotyczące psychofizjologicznych uwarunkowań pracy ze szczególnym podkreśleniem wartościowania pracy z punktu widzenia jej ciężkości. W każdym rozdziale czytelnik znajdzie wykaz podstawowych pytań dotyczących omawianych grup zagadnień, zalecaną literaturę przedmiotu. Zajęcia dydaktyczne z przedmiotu ergonomia oraz bezpieczeństwo i higiena pracy będą realizowane w ramach zajęć wykładowych, które mogą być uzupełnione pokazem. Studenci w ramach własnej pracy realizują projekty ergonomicznej analizy wybranego stanowiska pracy. Przygotowane materiały dydaktyczne pomogą słuchaczom w zdobyciu wiedzy o współczesnej ergonomii z jej narzędziami stosowanymi w praktyce usprawniania procesów pracy, kierowaniu procesami pracy, nadzorze nad warunkami pracy, wartościowaniu i normowaniu pracy. (http://www.kopernikanska.pl/prod_306730_Ergonomia_i_ochrona_pracy_Wybrane_zagadnienia.html)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 33/352 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/19 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61/182 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zgodnie z tytułem ma być wprowadzeniem do rolnictwa ekologicznego. Omawia mechanizmy funkcjonowania tego systemu, wyjaśnia jego logikę, wskazuje na powiązania z przyrodą, ochroną środowiska, bioróżnorodnością, zdrowiem konsumentów. Dążąc do zachowania zwięzłej formy ograniczono się do podania przykładów, odstępując od omawiania wielu szczegółów. Mamy nadzieję, że niniejsza książka będzie przydatna studentom na kierunkach rolnictwo, zootechnika, ochrona środowiska, ekonomia, technologia żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63/23 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ochrona krajobrazu / Barbara Żarska. - Wyd. 3 zm. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2005. - 252 s., [20] s. tabl. kolor. : fot., mapy ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 50/53 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej